Die hele kabinetsformatie is gewoon hilarisch. Ze hebben het nooit over onderwijs gehad. Die 50 miljard spoelt zo via het riool weg. Het geld wordt niet efficiënt aangewend. Het enige wat we zien is dat kinderen steeds minder leren op school in plaats van meer.
In deze aflevering gaan leraar, opleider en publicist Ton van Haperen en onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit Anna Bosman in gesprek met elkaar en met journalist Paul van Liempt over de huidige staat van het onderwijs. Ze bespreken de prangende en actuele kwesties, zoals; het lerarentekort, de verarming van de onderwijsmethoden en de inefficiëntie van heel veel lessen.
Van Haperen vindt dat de noodtoestand over het onderwijs moeten worden uitgeroepen, de huidige 50 miljard voor het onderwijs gaat regelrecht het riool in. Bosman ziet dat leraren steeds meer worden aangesproken op hun therapeutische kwaliteiten, terwijl leraren geen therapeuten zijn. En waarom is leraar zijn geen populair beroep meer en wat kunnen we er aan doen?
Bosman pleit voor het aloude rust en regelmaat in de klas, dan los je vaak al 90% van de problemen op. En moet Nederland een jaartje extra plakken aan de Pabo-opleidingen om zo het onderwijs beter te maken. Naast alle praktische onderwijszaken komt in deze uitzending ook de veronderstelde macht van de uitgeverijen van schoolmaterialen aan bod, bepalen zij niet teveel het inhoudelijke onderwijs met hun verplichte software-abonnementen.
Emina leerling in groep 8 van basisschool Al Wafa vraagt aan Ton en Anna waarom er zoveel lesmethodes voor 1 vak zijn terwijl 1 lesmethode genoeg is voor alle vakken, want door al die verschillende lesmethodes raak je in de war.
Gasten: Ton van Haperen en Anna Bosman
Host: Paul van Liempt
Technische productie: popuppodcast.studio
Productie: STARTPR
De Onderwijspodcast is een podcast van Stichting voor Kennis en sociale Cohesie. SKC streeft naar een samenleving waarin jongeren actief participeren en waarin zij kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen tot succesvolle burgers. We gaan in deze serie in gesprek met opiniemakers, schoolleiders, politici en andere betrokken bij het onderwijs en hopen dat er tot actie wordt overgegaan om voor élk kind goed onderwijs te garanderen.
KEYWORDS:
onderwijs, podcast, Amsterdam, onderwijsrol, politiek, kwaliteitsverschillen, scholen, kader- en vwo-leerlingen, lerarentekort, kabinetsformatie, onderwijsstructuur, Pabo opleidingen, leraren als therapeuten, digitalisering van onderwijs, dyslexie, leesproblemen, kleinere klassen, sociale cohesie, modern onderwijs,, polarisatie, basisvaardigheden, lerarenopleiding, bewustzijn, onderwijssystemen, leraren als coach,, crisis, leerprestaties.